Για πολλά χρόνια τα όσπρια αποτελούσαν την σημαντικότερη πηγή πρωτεϊνών για τους ανθρώπους και κομμάτι της βασικής τροφής τους. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, μιας και αποτελούν την πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνών από οποιαδήποτε άλλη καλλιεργήσιμη τροφή, ιδιότητα που τα έκανε πολύτιμα και αναντικατάστατα σε εποχές που δεν υπήρχε κρέας σε αφθονία.
Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά κάτι που τα κατατάσσει σε συμμάχους μας για την απώλεια βάρους. Συνδυασμένα με άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως το ρύζι, το σιτάρι, τα ζυμαρικά προσφέρουν μια φθηνή, θρεπτική και απόλυτα ισορροπημένη διατροφή.
Σήμερα τα όσπρια συγκαταλέγονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, δηλαδή σε εκείνα που πρέπει να τρώμε συχνά αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα, ενώ βρίσκονται σε περίοπτη θέση στη μεσογειακή πυραμίδα διατροφής.
Η γκάμα των οσπρίων μας προέρχεται από τις καλύτερες ποικιλίες. Κατά την παραγωγική διαδικασία τα όσπρια καθαρίζονται και διαλέγονται κόκκο προς κόκκο.