GreekEnglishFrenchGermanItalianRussianSpanishPortugueseDutchArabic
GreekEnglishFrenchGermanItalianRussianSpanishPortugueseDutchArabic

Νέα Ανακοινώσεις

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

Προετοιμασία
40′
Μαγείρεμα
35′
Έτοιμο σε
35′
4-5 μερίδες

Συστατικά

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1 πρέζα σκόνη τσίλι ή πιπέρι καγιέν
  • 6 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
  • 1 φλυτζάνι φακές
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
  • Χυμό από 1 – 1 1/2 λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένα φύλλα κολιαντρου

Οδηγίες

1 Σε μία κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά και ρίχτε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρετέ τα μέχρι να γίνουν καφέ (περίπου 4 λεπτά).

2 Ρίξτε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη τσίλι (ή πιπέρι καγιέν) και τον πελτέ και σωτάρετε για 2 λεπτά περίπου ακόμα.

3 Προσθέστε το ζωμό, τις φακές και τα καρότα. Μόλις πάρει βράσει, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να λιώσουν οι φακές.

4 Περάστε τη μισή σούπα από το μύλο του πουρέ ή το μπλέντερ και ξαναρίξτε την μέσα .

5 Αν χρειάζεται ξαναζεστάνετε τη σούπα και ρίξτε μέσα το λεμόνι και τον κολιαντρο.

6 Για το σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε από πάνω επιπλέον λάδι ή/και πιπέρι καγιέν ή εναλλακτικά κρέμα γάλακτος.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Προετοιμασία
1 Μέρα
Μαγείρεμα
60′
Έτοιμο σε
60′
4-5 μερίδες

Συστατικά

  • ½ κιλό φασόλια μέτρια Βεγορίτιδας
  • 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 καρότα
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκο σέλινο
  • 1 κουτί χυμός ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά μπαχάρι σε κόκκους
  • 100 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1 Μουσκεύουμε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα σε καθαρό νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζουμε.

2 Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με καθαρό νερό, μαζί με τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

3 Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό που έβρασαν, όπως και τα αρωματικά.

4 Βάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα μαζί με 1 λίτρο ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο και το χυμό ντομάτας.Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τη φασολάδα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να χυλώσει.

5 Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη φασολάδα ζεστή.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ

Προετοιμασία
15′
Μαγείρεμα
90′
Έτοιμο σε
90′
4 μερίδες

Συστατικά

  • 500 gr ρεβίθια χονδρά
  • 1 kg χοιρινή σπάλα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 500 ml ξηρό λευκό κρασί
  • 1000 ml ζωμό κοτόπουλο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1 Τοποθετείτε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε νερό και αφήνετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες, ιδανικά από βραδύς.

2 Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την χοιρινή σπάλα σε μικρές μπουκιές.

3 Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

4 Θωρακίζετε τις μπουκιές χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

5 Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα πράσα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

6 Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο, τα ρεβίθια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 1-1½ ώρα.

7 Ελέγχετε ανά χρονικά διαστήματα αν το φαγητό χρειάζεται υγρά και συμπληρώνετε με βραστό νερό.

8 Όταν το χοιρινό και τα ρεβίθια είναι έτοιμα προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑKΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Προετοιμασία
15′
Μαγείρεμα
25′
Έτοιμο σε
25′
4 μερίδες

Συστατικά

  • 2 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. σπόρους κύμινου
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο σε ξύσμα
  • 125 γρ. φακές
  • 750 ml ζωμός λαχανικών
  • 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • χυμό απο 1 λεμόνι
  • 150 γρ. σπανάκι baby
  • 200 γρ. φέτα
  • φρέσκο πιπέρι
  • αλάτι

Οδηγίες

1 Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους από κύμινο, το σκόρδο και το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φακές και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

2 Αδειάζουμε τον ζωμό λαχανικών στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί και οι φακές να μαλακώσουν (αφαιρώντας τον αφρό ανά διαστήματα). Δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι.

3 Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

4 Προσθέτουμε σε ένα μπολ, τον δυόσμο και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Τοποθετούμε τα φύλλα από το σπανάκι σε ατομικά μπολ. Από πάνω βάζουμε ένα τέταρτο από τις φακές και τη φέτα Βόνιτσας σε κάθε μπολ.

5 Σερβίρουμε με φρέσκο μαύρο πιπέρι.

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

Προετοιμασία
15′
Μαγείρεμα
50′
Έτοιμο σε
50′
4-5 μερίδες

Συστατικά

  • 1/2 κιλό φασόλια λευκά μέτρια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 6 σκ. σκόρδο
  • 2 – 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 σέλερι
  • 3 καρότα
  • αλάτι
  • 1 λουκάνικο χωριάτικο με πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 κύβο μυρωδικών

Οδηγίες

1 Μουλιάζουμε για 8 με 12 ώρες τα φασόλια σε κρύο αλατισμένο νερό (2 πρέζες αλάτι).

2 Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε κρύο νερό να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά

3 Σουρώνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.

4 Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 1 κ.σ. ελαιόλαδο να πάρουν ωραίο χρώμα και τα κρατάμε στο πλάι.

5 Σε λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε το λουκάνικο, το σέλερι και τα καρότα κομμένα ροδέλες μέχρι το λουκάνικο να πάρει καλό χρώμα και τα λαχανικά μας να μαλακώσουν .

6 Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό βάζουμε τα φασόλια με τον κύβο, τα μυρωδικά το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα ,το σέλερι και τον πελτέ ντομάτας,αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε και με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.

7 Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό .

8 Τέλος προσθέτουμε το σοταρισμένο λουκάνικο και λίγο ωμό ελαιόλαδο για το σερβίρισμα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΕΒΙΘΑΔΑ

Προετοιμασία
15′
Μαγείρεμα
3.30′
Έτοιμο σε
3.30′
4-5 μερίδες

Συστατικά

  • 500 γρ ρεβίθια
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. ξηρή ρίγανη (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Χυμός από 1 λεμόνι (προαιρετικά)

Οδηγίες

1 Πλένουμε τα ρεβίθια και τα μουλιάζουμε στο νερό για ολόκληρη τη νύχτα (ιδανικά για 18 ώρες).

2 Σουρώνουμε τα ρεβίθια και μέσα στο σουρωτήρι τα ξεπλένουμε πολύ καλά με μπόλικο νερό, 4-5 φορές, τρίβοντάς τα καλά

3 Βάζουμε τα ρεβίθια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει (τουλάχιστον 4 εκ) και τα βράζουμε. Βγάζουμε κάθε λίγο τον αφρό με μια ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε για 15 λεπτά.

4 Σουρώνουμε και ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με χλιαρό νερό να τα καλύπτει και πάλι. Προσθέτουμε το παρθένο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη το αλάτι ,το πιπέρι και το δεντρολίβανο.

5 Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχουμε σταδιακά αν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, ώστε να μην εξατμιστεί όλο.

6 Σερβίρουμε τη ρεβιθάδα ζεστή με ελιές και ψημένο ψωμί. Αν θέλουμε προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.

Subscribe to our newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin porttitor nisl nec ex consectetur, quis ornare sem molestie. 

[contact-form-7 404 "Not Found"]