ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ
Προετοιμασία 15′ | Μαγείρεμα 90′ | Έτοιμο σε 90′ | 4 μερίδες |
Συστατικά
- 500 gr ρεβίθια χονδρά
- 1 kg χοιρινή σπάλα
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος
- 1 κουταλιά αλεύρι
- 500 ml ξηρό λευκό κρασί
- 1000 ml ζωμό κοτόπουλο
- χυμό από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κουταλιές φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
1 Τοποθετείτε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε νερό και αφήνετε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 8 ώρες, ιδανικά από βραδύς.
2 Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την χοιρινή σπάλα σε μικρές μπουκιές.
3 Τοποθετείτε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
4 Θωρακίζετε τις μπουκιές χοιρινό καλά από όλες τις πλευρές να πάρουν ωραίο χρώμα, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5 Προσθέτετε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο και τα πράσα για 3-4 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
6 Σβήνετε με το λευκό κρασί, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλο, τα ρεβίθια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το χοιρινό να σιγομαγειρευτεί για 1-1½ ώρα.
7 Ελέγχετε ανά χρονικά διαστήματα αν το φαγητό χρειάζεται υγρά και συμπληρώνετε με βραστό νερό.
8 Όταν το χοιρινό και τα ρεβίθια είναι έτοιμα προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, την φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη και ανακατεύετε καλά.