ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ
Προετοιμασία 40′ | Μαγείρεμα 35′ | Έτοιμο σε 35′ | 4-5 μερίδες |
Συστατικά
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1/4 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα σκόνη τσίλι ή πιπέρι καγιέν
- 6 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
- 1 φλυτζάνι φακές
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κύβους
- Χυμό από 1 – 1 1/2 λεμόνι
- 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένα φύλλα κολιαντρου
Οδηγίες
1 Σε μία κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά και ρίχτε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σωτάρετέ τα μέχρι να γίνουν καφέ (περίπου 4 λεπτά).
2 Ρίξτε το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη τσίλι (ή πιπέρι καγιέν) και τον πελτέ και σωτάρετε για 2 λεπτά περίπου ακόμα.
3 Προσθέστε το ζωμό, τις φακές και τα καρότα. Μόλις πάρει βράσει, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να λιώσουν οι φακές.
4 Περάστε τη μισή σούπα από το μύλο του πουρέ ή το μπλέντερ και ξαναρίξτε την μέσα .
5 Αν χρειάζεται ξαναζεστάνετε τη σούπα και ρίξτε μέσα το λεμόνι και τον κολιαντρο.
6 Για το σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε από πάνω επιπλέον λάδι ή/και πιπέρι καγιέν ή εναλλακτικά κρέμα γάλακτος.